In het Leidsch Dagblad verscheen onderstaand artikel. We meenden er goed aan te doen om u hierover te informeren. Met name ook het open hebben staan van peer to peer netwerken en het vaak onbewust gebruik hiervan via wifi, kan tot problemen leiden. Zorg er dus voor dat uw reisgezelschap tijdens een vakantie in Duitsland nooit gebruik maakt van peer to peer netwerken! Geniet van uw vakantie!

peer to peer

Illegaal downloaden kan leiden tot hoge boetes

Wie denkt in het buitenland via wifi op de camping, in bungalowpark of resort even en filmpje of muziek illegaal te downloaden, kan hoog oplopende boetes verwachten.
Met name bij onze oosterburen is het gevaar groot om gepakt te worden. In Duitsland wordt actief gehandhaafd op illegale webactiviteiten. Boetebedragen die tot ver boven de 1000 euro kunnen oplopen, verhogen het vakantieplezier meestal niet.
De ANWB waarschuwt nederlandse vakantiegangers aan de vooravond van de grote uittocht om goed op te letten. “Wie even een paar afleveringen van een serie als House of Cards, Homeland of Suits downloadt, neemt een groot risico.

house of cards

Met name vanuit Duitsland hebben we al een aantal klachten ontvangen van landgenoten die een vervelende nasleep van hun vakantie hadden. Ze waren opgespoord door de “downloadpolitie”en fiks beboet”, zegt Markus van Tol van de bond.

Vooral in Duitsland wordt actief gehandhaafd

Het is in principe overal in Europa verboden illegaal films of muziek te downloaden, maar vrijwel nergens wordt het verbod gehandhaafd. “Daarom maken we mensen daar nogmaals op attent. Bij onze oosterburen is men erg actief op de handhaving van dit verbod”, weet van Tol.

In Duitsland kunnen advocatenkantoren relatief eenvoudig aan IP-adressen komen. Van Tol: “Deze kantoren werken in opdracht van de film- en muziekindustrie en versturen de rekening voor auteursrechten naar de eigenaar van de internetaansluiting. Gebruikt de vakantieganger  wifi van hotel, vakantiehuis of camping dan kan de eigenaar besluiten de persoonsgegevens van zijn klanten door te geven en krijg je alsnog een gepeperde rekening in huis.

advocatenkantoor boete download

Ouders zijn bij deze gewaarschuwd voor mogelijk internetgedrag van hun kinderen, die kunnen tijdens hun vakantie vaak de hele dag online bezig zijn.”

Serieuze bedragen

Bij de boetes gaat het om serieuze bedragen. “Het gaat niet om een paar tientjes, veel eerder om een bedrag dat schommelt rond de 1000 euro”, stelt de zegsman. “Uit andere landen hebben we nog geen vergelijkbare signalen ontvangen. Maar illegaal downloaden is ook daar verboden en de vakantieganger weet nooit wanneer er tot handhaving wordt overgegaan.”

Bron: Leidsch dagblad 4 juli 2016
Gijsbert Termaat


Lees ook dit artikel over dit onderwerp op NOS.nl

downloadverbod duitsland big business